torstai 4. heinäkuuta 2013

Kustaa Aadolfin kirkon historia pähkinänkuoressa






Tässä on kuva Kustaa Aadolfin kirkosta, joka on valmistunut vuonna 1779 silloisen Ruotsi-Suomen aikaan. Kuvassa on kirkon edessä kellotapuli, joka on vanhempi kuin itse kirkkorakennus. Tapulin on arveltu olevan peräisin 1700-luvun alkupuolelta. Kustaa Aadolfin kirkko on saanut nimensä Ruotsin kruununprinssi Kustaa IV Aadolfin mukaan, ja lupa nimestä kirkon käyttöön anottiin itse kruununprinssin isältä Ruotsin kuningas Kustaa III:lta.

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Simon Jylkkä-Silvén eli Jylhä. Kustaa Aadolfin kirkko edustaa kustavilaista tyyliä, joka maailmalla tunnetaan paremmin uusklassismina. Kustavilaiseen tyyliin kuuluvat kirkkomme pyörökaari-ikkunat, joista valo siivilöityy kauniisti kirkkosaliin. Ikkunat näyttävät itse asiassa sisäpuolelta vielä suuremmilta kuin ulkoapäin, joka on osoitus arkkitehtuurin taidoista.

Kirkko on nähnyt sen 234-vuotisen historiansa aikana tyylin muutoksia niin sisältä kuin ulkoapäin. Vielä 1800-luvun loppupuolella kirkko oli selvästi pelkistetympi ja tummempisävytteinen silloin vallinneen herännäisyyden vaikutuksesta. Esimerkiksi kirkkomme turkoosit lehterikaidemaalaukset olivat tuolloin vielä kokonaan peitossa. Seurakunnan 300-vuotisjuhlaremontissa vuonna 1927 kirkko sai jälleen nykyisen tyylinsä takaisin arkkitehti Rafael Blomstedtin toimesta. Silloin tulivat esimerkiksi kauniit Taito Oy:n valmistamat kattokruunut (kuvassa alhaalla), lehterikaidemaalaukset paljastettiin jälleen, uudet kirkonpenkit rakennettiin, uusi Pekka Kauppisen eli Vattumäen Pekan tekemä saarnatuoli sai paikkansa kirkossa ja Antti Salmenlinnan tekemät koristemaalaukset symboleineen tehtiin koristamaan seinien reunoja.


- Sanna

(Lähteet: Iisalmen seurakunta)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti